* English  |  * Français  |  * Português

Postoje vlasnici preduzeća, koji jednom odluče i postave web sajt samo zato što su čuli da svi imaju sajt ili da bi ga pokazali prijateljima. Ovakvim ljudima savetujemo da sajt skinu, jer vremenom postaje samo izvor pogrešnih infromacija što može direktno ili indirektno štetiti preduzeću.

Naše usluge su segmentirane u zavisnosti od zahteva. Tako je moguće da od nas zatražite konsalting i kompletnu uslugu vođenja ili asistencije kod usmeravanja, praćenja i analize marekting kampanja.

Nemoguće je da izložimo cene ovih usluga. Potrebno je da nas upoznate sa namerama i obimom željenih promocija, te ukoliko Vam je potrebna profesionalna asistencija kontaktirajte nas.

b92 najposećeniji srpski sajt

B92.net je najposećeniji Srpski web sajt, sa trenutnim PageRank-om 6/10. Za Srbe je ovo 8-mi svetski sajt, za Bosance 31-i, za Hrvate 118-ti, za Slovence 196-ti a za Amerikance 8102-i. Ovaj sajt se nalazi među privih 1000 svetskih sajtova.

Banner na početnoj strani se kreće od 80.000 do 260.000 dinara mesečno u zavisnosi od veličine i mesta na kom se pojavljuje. Ipak postoje firme kao što je Belmedic koje već više godina drže banner na home stranici. Znate li zašto !?

Internet Marketing

Konsalting usluge

SEO (Search Engine Optimization) - priprema i optimizacija sajta za alate za pretragu

Marketing unutar sajta

Mapiranje stranica sajta

Razmena linkova

Analiza posećenosti

Marketing putem ključnih reči

Dvosmerna komunikacija

Kombinacija Internet i tradicionalnog marketinga

Analiza i praćenje kampanja

Kvalitetna optimizacija web sajta, odnosno priprema za buduće Internet marketing aktivnosti, je nemoguća bez prethodnog konsaltinga.

Potrebno je da upoznamo Vaše preduzeće, ciljeve, konkurenciju i tržište. Potrebno je da nas upoznate sa Vašim namerama i odlučite o dinamici nastupa.

Alati za pretragu prepoznaju i tretiraju svaku stranicu sajta posebno. Znači svaka stranica Vam je bitna, s tim što je neka manje bitna.

Ako mislite da ste postavljanjem meta tagova, ključnih reči, završili posao grdno se varate. Ključne reči u meta tagovima su beznačajne, ukoliko ih zaista nemate na stranici. A nova heruistika googlovih robota (najbitnijeg za dobro kotiranje u pretragama) ne uključuje čitanje keyword metatagova. Upravo zbog zloupotreba Google je to rešio drugačije, jer ne želi da na sopstvenim stranama pretrage prikazuje linkove koji zapravo nemaju veze sa konkretnom pretragom.

Prilikom izbora ključnih reči, naš tim koristi alat za analizu vrednosti ključnih reči. Tek posle analize i usaglašavanja, sajt se optimizuje na ključne reči.

Unutrašnji marketing sajta, na prvom mestu podrazumeva da svi linkovi rade i vode gde treba. Ali potrebno je uraditi još mnoštvo stvari, dodavanje naslova za svaki link, optimizaciju odnosno izgradnju ciljanog kretanja potencijalnog posetioca sajta. Najzad ukoliko su važan deo sadržaja sajta i slike, onda je potrebno i njih optimizovati.

Kada se govori o sitemapu mnogi ljudi misle da je bitno da imaju stranicu sitemap. Ova stranica na sajtu zapravo služi za lakšu navigaciju posetilaca kada se radi o kompleksnim sajtovima.

Međutim, ono što je za pretrage i optimizaciju bitno je zapravo XML Sitemap, koji predstavlja dokument koji internet robotima prikazuje, mapu sajta, važnost stranica, kao i datum promena na stranicama. Ovako izrađen dokument, potrebno je povremeno dopunjavati, kada dodajete nove stranice, ili pak menjate nešto na već postojećim stranicama. Postoje i sitemap za vesti, i prijava na google news te se tako vesti sa Vašeg sajta mogu pojavljivati na sajtu news.google.com

Najzad ukoliko govorimo o upravljačkim sistemima koje mi izrađujemo, moguće je da sistem automatski pravi pomenutu pozadinsku mapu sajta ili mapu vesti. Ovakav napredan sistem je urađen na sajtu balkans.com i njihove vesti se redovno pojavljuju na googlovom sajtu, što značajno povećava posećenost sajta.

Kada je sajt konačno spreman, prvo se povezuje sa alatima srodnim google pretraživaču (75% pretraga na netu se vrši putem google), što je veoma bitno za budući page rank (vrednovanje stranica od strane alata za pretragu). Posle toga je potrebno izvršiti pretragu i postaviti linkove gde god je to moguće, imajući u vidu specifičnost delatnosti preduzeća. Najzad od prijatelja treba zatražiti postavljanje linka ili još bolje banera.

Za analizu posećenosti sajta, moguće je koristiti alate koje nude hosting kompanije. Međutim za profesinalno praćenje i analizu posećenosti sajta, potreban je napredan alat. U ovom poslu mi koristimo Google Analytics, što je posebno bitno ako se radi sponzorisano reklamiranje na ključne reči.

Internet reklamiranje je i dalje najeftinija reklama koju možete kupiti. Pri tom je jedina reklama, u kojoj možete totalno da segmentirate odnosno ciljate tržište, te je u svakom smislu najkorisnije i najprofitabilnije trošenje novca na reklamu.

Cena ključnih reči se razlikuje od njihove važnosti odnosno konkurencije na određenu reč. Tako se ona može kretati od 0.5 američkih centi na gore, može dostići cenu i od par dolara po kliku. Cene ključnih reči variraju i mogu se menjati svaki dan.

Upravo ovde dolazi do izražaja sposobnost onoga ko radi Internet marketing kampanju. Jednostavno, potrebno je za što manje novce, dovesti što više ciljanih posetioca.

Kada jednom ciljani posetioc dođe na sajt potrebno ga je pretvoriti u stalnog posetioca. Pored osnovhih zahteva pregldnosti, dopadljivosti, ažuriranosti i funkcionalnosti sajta, potrebno je ostvariti dvosmernu komunikaciju.

Internet prezentacija treba da sadrži sve potrebne informacije za kontakt na različite načine, telefonom, mailom, popunjavanjem forme. I sve ostalo treba da bude funkcionalno, ako ima potreba za određenim upitnicima, posebnim prijavama i slično. Ukoliko je to neophodno potrebno je postaviti i stranicu FAQ (često postavljana pitanja), tražiti od posetilaca da se aktivno uključe u određene sadržaje i slično.

Najzad newsletter prijava je jedan od najboljih načina obaveštavanja klijenata, odnosno ostvarivanja dvosmerne komunikacija. Posetioci koji su se prijavili na newsletter su definitivno verni klijenti, do momenta dok se ne odjave. Da bi uspešno obavljali ovaj posao potreban je i alat koji olakšava izradu i slanje masovnih mailova.

Kako god da se preduzeće reklamira na tradicionalne načine, jednom kada poseduje kvalitetan sajt, potrebno je istaći adresu sajta. Dakle ako je to flajer treba da stoji adresa, ako je i TV rekalama potrebno je reći adresu sajta.

Prema reklami koja se radi na tradicionalne načine, a u zavisnosti od inteziteta reklamiranja na tradicionalne načine, vrši se i priprema početne stranice. Tako na primer ukoliko u određenoj kampanji promovišete specifičan proizvod ili uslugu, onda taj proizvod ili usluga treba da se vidno nađe na početnoj stranici sajta, sve do sledeće kampanje.

Na polju Internet reklamiranja putem bannera, moguće je postavljati bannere na posećene sajtove i na taj način povećati posećenost.

Danas je velika većina poslova podložna promovisanju putem Interneta. Neki poslovi čak značajno mogu uticati na povećanje profita, direktnom prodajom putem Interneta. Zapravo najbolji pristup ozbiljnog preduzeća u sprovođenju marketing aktivnosti je upravo kombinovanje tradicionalnog i Internet marketinga.


Da li znate da je putem kvalitetne analize posećenosti i kretanja na sajtu, moguće pratiti rezultate pojedinačnih marketing kampanja. Ovo se odnosi kako na Internet marketing tako i na tradicionalne marketing kampanje. Ukoliko se kampanje segmentiraju vremenski, moguće je gotovo precizno odrediti odnos uloženog i dobijenog od pojedinačne kampanje.


Primera radi neko preduzeće je spremno da u neodređenom vremenskom periodu uloži određenu svotu novca u promotivne aktivnosti. Na osnovu izdvojenog budžeta, delatnosti preduzeća kao i ciljnog tržišta inicijalno, na osnvou iskustva se vrši izbor načina promovisanja. Recimo da se preduzeće odlučilo na tradicionalni marketing putem postavljanja reklame u odabrane novine ili magazine, putem flajera, putem bilborda i putem plaćenih banera na visoko posećenim sajtovima. Poenta usmeravanja i izvlačenja najboljih rezultata je da se NE pokrene kampanja u sva tri medija istovremeno. Izdvoji se odredjeni procenat planiranog, recimo 30% budžeta, zatim se kampanje pokrenu u vremenskim razmacima, tako da je analitičkom obradom posećenosti sajta moguće odrediti uspeh svake kampanje pojedinačno. Zatim se ostatak planiranog budžeta usmerava upravo prema rezultatima analize, čime se maksimiziraju rezultati kampanja, odnosno novac izdvojen za marketing se ne razbacuje već se upravo troši racionalno.